ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΧΑ

ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΧΑ

ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΧΑ

«Δεύτε λάβετε φως εκ του ανέσπερου φωτός

και δοξάσατε Χριστόν τον Αναστάντα εκ νεκρών»…

 

Ανοιξιάτικο Πάσχα το φετινό, στην ουρά του χειμώνα, με ένα δισταγμό και αβεβαιότητα που προκαλεί η απειλή τού κορωνοϊού, τα ακραία φυσικά φαινόμενα αλλά και η περιφορά τού γείτονά μας Ερντογάν.

Ελπίδα ότι φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό -ρώτα ο Θεός- αφού είναι πολύ αργά -2 του Μάη- μέσα στις ψαλμωδίες, τη χαρά της Άνοιξης και τις ευωδιές των λουλουδιών, συμμετέχοντας στο Θείο Δράμα και γιορτάζοντας την Ανάσταση, που φέτος θα έχει χιλιάδες συμβολισμούς. Να προσευχηθούμε όλοι, η Ανάσταση του Χριστού και το χέρι των Αγίων να μας προστατεύουν από το κακό που βρήκε όλη την ανθρωπότητα!

Η μεγάλη χριστιανική εορτή του Πάσχα, κατά την οποία γίνεται η αναπαράσταση των Παθών και της Αναστάσεως του Χριστού, αποτελεί, ως γνωστόν, σημαντικό θρησκευτικό και κοινωνικό γεγονός. Όλοι, χριστιανοί και μη, προσβλέπουν σε αυτή με ενδιαφέρον νοσταλγία για τις προσφερόμενες ευκαιρίες της οικογενειακής θαλπωρής, του ξεφαντώματος, και των πασχαλινών εθιμικών απολαύσεων, (συμβολικά είναι και τα έθιμα όπως τα κόκκινα αυγά, το ψήσιμο του αρνιού, τα ανοιξιάτικα γλέντια) που τόσο το έχουμε ανάγκη.

Κέντρο όμως της εορτής αυτής είναι η τεράστια σημασία της αναμνήσεως των Παθών, της Σταυρώσεως και της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού με συνέπεια το θρίαμβο και τη νίκη κατά του μεγαλύτερου εχθρού τού ανθρώπου, δηλαδή του θανάτου. Αυτό διακηρύττεται με το θριαμβευτικό τροπάριο «Χριστός ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος» δηλαδή ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς, που με το θάνατό του επάτησε το θάνατον και χάρισε ζωή στους ευρισκομένους στα μνήματα νεκρούς.

Το Πάσχα (από την εβρ. Λέξη πεσάχ) υποδηλώνει την πραγματοποίηση της σωτηρίας του ανθρώπου με την Ανάσταση του Χριστού, όπως συμβολικά το είχε παραστήσει ο γλιτωμός των Εβραίων από τους Αιγυπτίους και το πέρασμά τους από την Ερυθρά Θάλασσα. Το συγκεκριμένο γίνεται βέβαια και σε κάθε Λειτουργία με το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ενώ τη μέρα του Πάσχα γίνεται πιο παραστατικά.

Ο εορτασμός στο χωριό μας δεν διαφέρει πολύ από ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη ελληνική επαρχία. Τα πασχαλινά γλέντια και οι χοροί γίνονται σε κάθε σπίτι χωριστικά με συγγενείς και φίλους.

Ας ελπίσουμε το Πάσχα αυτό να μην είναι σαν το περσινό και να μπορέσουμε όλοι να επισκεφτούμε τη γενέτειρά μας, να αγκαλιάσουμε τους συγγενείς, τους φίλους και να χαρούμε όλοι αυτές τις άγιες ημέρες.

Είθε η αναστάσιμη χαρά να πλημμυρίζει τις καρδιές όλων των συγχωριανών μας και φίλων μακριά από τις οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις και δοκιμασίες. Ας ακουστεί λοιπόν από την καρδιά τού καθενός μας το

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΑΛΗΘΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ»

Ο Πρόεδρος, Αθανάσιος Πασπαλάρης