Πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Σοφαδιτων Αθήνας

Πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Σοφαδιτων Αθήνας

«Η άνοιξη, το πέλαγος, ο Επιτάφιος,

το πρώτο χελιδόνι, ο ήλιος και η θάλασσα.

Η άνοιξη, το πέλαγος, η πρώτη Ανάσταση.

Πάσχα των Ελλήνων Πάσχα, Πάσχα της αγάπης Πάσχα

                                                     Γιώργος Θέμελης»

Λίγες μεστές νοήματος κουβέντες, που τούτες τις μέρες επιδρούν καταλυτικά στην καρδία τού Έλληνα που αγωνιά και παράλληλα ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Για τους Χριστιανούς η λέξη «Πάσχα» σημαίνει, το πέρασμα του Χριστού από το θάνατο στη ζωή.

Πίστη, Μετάνοια, Συγχώρεση, Ελπίδα, Αλήθεια, Αγάπη, Συμπόνια προς το συνάνθρωπο, έννοιες αλληλένδετες και συνυφασμένες με το Πάσχα των Xριστιανών, το Πάσχα της Αγάπης! Άλλωστε γι’ αυτό ήρθε στη γη o Χριστός και θυσιάστηκε για μας!

Από το φιλί της προδοσίας για τριάκοντα αργύρια, την οδυνηρή Αλήθεια των Παθών Του, ως τον τελικό απολογισμό τού σύντομου κύκλου ζωής Του, διδάσκει Αγάπη προς αλλήλους και Συγχώρεση!

Δεν γίνεται, λοιπόν, να λέμε ότι γιορτάζουμε την Ανάσταση και η διχόνοια να κυριαρχεί στις ψυχές μας. Υπό το βάρος της κατάνυξης των ημερών, είναι η καλύτερη ευκαιρία να κοιτάξουμε μέσα μας και να ψάξουμε το μικρό, το ταπεινό, την αρχή και την ουσία της ύπαρξής μας… Να κλειστούμε για λίγο εντός μας και να βρούμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας δυναμώνει, και τι είναι αυτό που μας αποδυναμώνει και μας κρατά βαλτωμένους στη θλίψη και τη συνήθεια. Έτσι θ’ ανοίξουμε το δρόμο για την εσωτερική μας Ανάσταση.

Το ακάνθινο στεφάνι τού καθενός μας, είναι οι σκέψεις, οι φόβοι, οι ανασφάλειές μας. Γολγοθάς μας, η καθημερινή μάχη επιβίωσης.

Στον καθένα μας χαρίστηκε ένας Σταυρός που καλούμαστε να τον κουβαλάμε σε ολόκληρη τη θνητή ζωή μας… Σε άλλους πιο ελαφρύς και σε κάποιους ιδιαίτερα βαρύς, όλοι, κάποιες στιγμές ανεβαίνουμε το δικό μας Γολγοθά, ελπίζοντας να τελειώσει το «μαρτύριο»… Ας ψάξουμε το δρόμο για την ψυχική μας Ανάσταση… Υπάρχει! Κι αν είναι ανηφορικός, δε πειράζει. Κάπου θα βρούμε ανθισμένες πασχαλιές…

Είναι όμορφο το Πάσχα των Ελλήνων με την επιστροφή στο χωριό, με τις οικογενειακές μαζώξεις, την κατάνυξη της Μεγάλης. Εβδομάδας, την ανθισμένη φύση, το αρνί, τα κόκκινα αυγά, τα τσουρέκια, τις λαμπάδες, τα καινούρια ρούχα, την παρουσία μας στην Εκκλησία για τη Θεία Λειτουργία και το «Χριστός Ανέστη», την ανταλλαγή ευχών. Δεν αξίζει να λέμε ότι ήρθε το Πάσχα αν δεν είμαστε συμφιλιωμένοι με το Θεό, το συνάνθρωπο, το γείτονα, τον εαυτό μας.

Οι πασχαλιές, οι τριανταφυλλιές, οι ανεμώνες και τα γιασεμιά, θα μαραθούν και θα ξανανθίσουν. Αυτό που επιβάλλεται να παραμείνει ανθισμένο μόνιμα μέσα μας, είναι η Αγάπη!

Αυτό, το τόσο δα σημαδάκι στο σύμπαν, που σαν αόρατη κλωστή δένει τους ανθρώπους, και γίνεται ζωοδόχος πηγή συναισθημάτων και δημιουργίας, για το απλό, το μικρό, το σημαντικό, το ανθρώπινο!

Καλή Ανάσταση στις καρδιές όλων!

Ο Πρόεδρος, Αθανάσιος Πασπαλάρης